Dla dużo osób jedynym dobry sposobem na rozpoczęcie dnia jest kawa. Przygotowuje się ją na wiele możliwości i to, jaką kawę się pije, w każdej sytuacji uzależniony jest od tego, jaką wersję tego napoju lubi się najbardziej. W znaczącej liczbie sytuacji kawa Warszawa jest parzona po turecku.
To oznacza, że kawa mielona jest zalewana wrzątkiem. Nie brakuje także miłośników kawy z ekspresu, czyli specjalnego urządzenia, które służy do przygotowywania kawy. W współzależności od tego, jakie funkcje ekspres ma, taką kawę można w nim parzyć. Żeby kawa smakowała, musi być głównie dobrej jakość. Bardzo istotne jest też to, aby kawa była świeża. Świeża kawa pachnie bardzo intensywnie. By zachować ją w takim stanie, w każdej sytuacji powinno się ją trzymać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Jeżeli już kawa jest przechowywana tak, że ma do niej dostęp powietrze, to z w pewnych sytuacjach straci ona swój aromat, bo zwyczajnie wywietrzeje. Na pewno nie będzie taka kawa smakowała. Dużo osób nie kupuje kawy mielonej, tylko korzysta z takiej, którą dopiero trzeba mielić. Mają wówczas pewność, że ich kawa jest naturalna i świeża. Nie brakuje również smakoszy kawowego napoju, dla których znakomita kawa to kawa rozpuszczalna i wyłącznie taką pijają. Na temat tego, która z kaw jest lepsza, istnieją skrajnie różnorodne opinie. Nie da się ich pogodzić, bo opinie te w każdej sytuacji wynikają z indywidualnych preferencji. Jeżeli już komuś smakuje kawa parzona, a nie lubi rozpuszczalnej, to nawet przewaga zwolenników picia kawy rozpuszczalnej nie zmieni jego upodobań. Dla każdego z nas inna kawa będzie tą najlepszą i smaczną. Takie upodobania racze rzadko się zmieniają.
Źródło: dobra kawa.